Dead Island Bu ada öldürmez, süründürür...


Muhteşem bir kumsal, göz kamaştıran okyanus ve yüzünüze vuran Güneş'in sıcaklığı ve tabii ki zombiler! Tatilin vazgeçilmezlerinden biri de zombilerdir elbet, zombisiz tatil yapamam, onların o güzel yüzünü (!) görmeden tatilden tat alamam diyorsanız gelin hep beraber Banoi adasına bir yolculuğa çıkalım ve merakla beklenen Dead Island evrenini tanıyalım.

Banoi Royal Palm Resort'e Hoş geldiniz!

Amerikalıların "Bir sabah uyanırsın ve Dünya'da bir tek sen kalmışsın, bir de zombiler" gibi felaket senaryolarına alışıktık ancak Polonyalı Deep Silver firması da bundan esinlenmiş olacak ki kendimizi Banoi adasında bizleri uğruna ölünecek kadar güzel Banoi Adasına götürüyorlar. Sebebi bilinmeyen, aniden ve haber verilmeden adadaki tüm insanlar, biz hariç, bir enfensiyonun etkisi altında kalıyor ve bizim hayatta kalma mücadelemiz de burada başlıyor.


Dead Island, zombi dediğimizde aklımıza gelen ilk yapımlardan biri olan  Left 4 Dead serisne  bir çok yönden benzemekle birlikte hikaye anlatımı ve verdiği oyun içi serbestlikle diğer "Survival Horror" yapımlarından sıyrılmayı başarıyor.

Dead Island verdiğimiz kararlar, yaptığımız oyun içi davranışlar oyunun gidişatını büyük çlçüde etkileyecek ve birden farklı sonlarla karşılaşmamıza neden olacak. Bu nedenle kararlarınızı verirken bir kere daha düşünmekte fayda var.

Zombiden dost olmaz!

Dead Island'ın en güzel özelliklerinden biri de dört kişilik Co-Op oynanışa destek verecek olması. Böylelikle korkunç zombi ordularına karşı sırtınızı kollayacak arkadaşlarınız da yanınızda olacak.  Yapımda yer alacak dört ana karakterden şu an için üçü açıklanmakla beraber dördüncü karakterin ise sadece ismi ve cinsiyeti belli. Dördüncü karakterimizin adı "Purna" ve "Kadın". 
Diğer üç karakteri ise şöyle:

Xein Mei   

Xein Mei, Dead Island'da yer alacak iki kadın karakterden biri. Çin doğumlu olan Xein Mei,  Royal Palm Resort'ün çalışanlarından biridir.  Ülkesini farklı insanlar tanımak, farklı yerler görmek için terk eden Xein Mei ülkesi dışında ilk kez bulunduğu yer Banoi Adası'nda yer alan bu oteldir. Otelde resepsionist olarak çalışan Xein Mei, zekasıyla, çabuk öğrenebilme yeteneğiyle ve çalışma hayatından önceki sportif kimliğiyle bilinmektedir. Bu özellikleri hayatta kalma mücadelesinde ona ne kadar yardımcı olacak bilinmez elbet...



Sam B


Sam B, oyunda yer alacak güçlü erkek karakterlerden birincisidir. Sam B aslında yükselen bir rap yıldızıdır ve Royal Palm Resort'e de bir partide hit şarkısı " Who do You Voodoo?" söylemek için gelmiştir. Uyuşturucu problemleriyle boğuşan, kendine güveni ve kibiriyle bilinen Sam B, Banoi'de uyuşturucudan daha ciddi problemlerle karşılacağını tahmin etse gelir miydi acaba...




Logan

Logan, eski bir Amerikan Futbolu Yıldızıdır, kazanılabilecek her başarıyı elde eden Logan'ın hayatı bir sokak yarışı sonunda düşüse geçer. Yaptığı trafik kazası sonucunda yanında oturan kız arkadaşının ölümüne sebep olmuş ayrıca dizinden geçirdiği sakatlıkta onun futbol hayatını bitirmiştir. Tüm o yaşadığı depresyonu Banoi adasının mavi sularında atmak isterken yeni bir kabusun başlayacağından habersizdir.

Be The Weapon!

Slogan tahmin ediyorum ki Crysis 2'den tanıdık gelecektir ancak Dead Island'da da buna benzer bir durum var aslında. Silah sizsiniz veya silah sizin hayal gücünüz ve çevrenizde etkileşime girebildiğiniz bütün nesneler.

Dead Island'ın diğer hayatta kalma-korku oyunlarından farkı da burada devreye giriyor zaten. Size sağladığı serbestlik! Örneğin elinizde bir beyzbol sopası var, bunu zombilere karşı daha etkili bir silah olarak mı kullanmak istiyorsunuz? O zaman hemen marangozhaneden bulduğunuz çivileri beyzbol sopasının ucuna monte ederek zombilere karşı ölümcül bir silah oluşturabilirsiniz. Ya da bir satıra elektrik kabloları bağlayarak düşmanlarınızı hem kesip hem de elektrik şoku vermeniz mümkün.


Ayrıca Dead Island'da çeşitli RPG öğerleri de yer alacak. Öldürdüğünüz daha doğrusu tam olarak öldürdüğünüz zombiler için çeşitli tecrübe puanları alacak bu puanları da silahlar için veya karakteriniz için kullanabileceksiniz. Bu da oyunun ömrünü uzatan bir diğer özellik.

Silahların dışında Dead Island evreni oldukça büyük bir alana sahip olacağı için bir yerden bir yere giderken çeşitli araçları kullanmamız mümkün olabilecek. Ayrıca bu araçları da yine zombilere karşı silah olarak kullanabileceğiz. Demolarda gösterilen araçlar pick-up'lar, çeşitli kamyonetlerdi ancak okyanus olduğu için belki deniz araçlarını da kullanılabilir olarak görmemiz tahminimce mümkün.

Kaç kaçabilirsen!

Dead Island'daki zombiler yapay zeka olarak gayet iyi tasarlanmış. Tabii buradaki zeka seviyesi Yürüyen Ölülerin sahip olabileceği kadar ancak; oyunda yer alan zombiler üzerinize aniden geldiğinde pek de kurtulma şansınız olmuyor.
Yine çok benzediği için zombileri karşılaştırmak açısından Left 4 Dead serisini kullanalım çünkü Dead Island henüz zombilerini isimlendirmedi. Ancak E3 demosundan gördüğümüz kadarıyla ve trailerlarda görülen normal sınıf zombilerin yanında L4D serisinden hatırladığımız "The Charger" ve "Boomer" gibi zombilerin benzerlerini görmemiz münkün.

Dead Island için dikkatimi çeken bir diğer nokta ise zombilerin gerçekten üzerinize geldiğinde gayet heybetli görülmesi, burada normal zombi sınıfından bahsediyorum sadece zaten diğer sınıftaki büyük zombilerle pek karşılaşmak istemem. Zombiler sizi yakalayabiliyor ve yüzünüzde
ferah nefeslerini hissettirebiliyorlar.


Yaşayan çevre yaşamayan zombiler!

Yapımda bizleri tamamen canlılığını hissettiren bir çevre karşılıyor. Kullanılan grafik motoru Chrome Engine 5 ( 4. versiyonu daha önce Call of juarez Bound in Blood'da kullanılmıştı). Oyunda ilerlediğiniz süre boyunca hava olayları farklılık gösterebiliyor, gündüz, gece, yağmur gibi durumlara maruz kalabiliyorsunuz.

Grafik motorunun getirmiş olduğu özelliklerden bir diğeri de zombiler üzerinde aptığınız hasarı veya tahribatı anında görebilmeniz. Bu da vuruş hissini artırıyor ve oynanış olarak daha eğlenceli bir hale getiriyor.

Son olarak  seslerden bahsetmek gerekirse özellikle zombilerin tüylerinizi ürpertecek  böğürüşleri yapımda bizlerle olacak. Ambiyansa göre müzkler de çeşitlilik göstermekte, gerçi sürekli bir korku atmosferi olduğundan pek de refaha ereceğimizi sanmıyorum ancak ışıkları kapatıp kulaklıkla oynadığınızda yeterli gerilimi alacağınızdan eminim.
Ödül Canavarı

Dead Island yaklaşık 4.5 senedir ismen var ve cismen de E3 2011'de kendini gösterdi. Oyun otoriteleri tarafından gayet başarılı bulunan oyunun aldığı adaylık ve
ödüllerse şöyle:

Ödüller

Co-Optimus E3 2011 Co-Op Game of Show
GamesRadar E3 2011 Most Valuable Game Award
GamesRadar Best of E3 2011 Winner: Most Satisfying Gore
GotGame Best of E3 2011 Winner: Best Use of Zombies
GamerNode Best of E3 2011 Winner
RipTen Best of E3 2011 - Best Zombie Game


Adaylıklar

-X-Play Best of E3 '11 Nominee - Best Action/Adventure Game
-GameTrailers Best of E3 Nominee - Best New IP
-Machinima Best of E3 Nominee - Best Original Game
-VGChartz Best of E3 2011 Nominee

Bunun haricinde çoğu oyunseverin Dead Island ile ilk kez tanıştığı duyuru videosu da Cannes'da ödül almayı başardı. Hala izlememiş olanlarınız varsa buradaki haberimizden videoyu izleyebilirler.

Kapanışı yaparken Dead Island'ın 2011 yılının son çeyreğinde multiplatform olarak raflardaki yerini alacağını da belirtmek isterim. Kısacası zombi avına hazır olun. Herkese bol oyunlu günler dilerim.


Written by

0 yorum: