Google Plus Facebook’u tahtından eder mi?

Sosyal ağlara Twitter ve Facebook özelliklerini bünyesinde barındıran bir yenisi daha eklendi: Google Plus. Çok sayıda kullanıcıyla görüntülü sohbet ve gruplara özel paylaşım imkanı veren bu ağ daha ilk günlerinde milyonlara ulaşmayı başardı.
Fotoğraflar videolar yüklüyor, yazdığımız kısacık cümlelerle takipçi toplamaya çalışıyor, birbirimizin paylaşımlarına yorum yapıyor, görüntülü sohbetler gerçekleştiriyoruz. Hala sosyal medyanın hayatımızı ele geçirdiğini düşünmeyen var mı? Gözleri ve beyinleri ellerindeki akıllı telefonlara kilitlenmiş mobil sosyal medya bağımlıları olarak sonumuz nereye gider bilmiyorum ama birilerinin hiç durmadan bizi daha fazla esir edecek mecralar yaratmaya çalıştığı ortada. Fütüristler yıllardır, milyonlarca kullanıcıya sahip Facebook ve Twitter’ın özelliklerini bir araya getirecek, görüntülü konuşma ve alışveriş yapma imkanı sağlayan tek bir sosyal ağ yaratılacağını ve bunun tüm dünyayı birbirine bağlayacağını söylüyordu.
iPhone ve iPad uygulamaları geliyor
İşte Google’ın “Gerçek hayattaki paylaşım web için yeniden düşünüldü” sloganıyla 28 Haziran’da duyurduğu Google Plus, bu beklentilere cevap verme iddiasında. Bu yeni sosyal ağla ilgili incelemelere geçmeden önce şunu belirtelim ki;     Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg, Google Plus’ın Facebook’un tahtını sallayamayacağı görüşündeymiş. Biraz politik bir açıklama gibi görünse de milyonlarca kullanıcıyı başka bir ağa çekmek Google için bile kolay olmayacak.
Google Plus tıpkı Gmail gibi davetiye usulü başladı ve daha ilk birkaç gün içinde ciddi bir profil sayısına ulaştı. Google’ın tüm hizmetlerini barındıran ağ, bu yönüyle büyük bir kullanıcı kitlesine ulaşacak gibi. Google Plus’ta oluşturduğunuz profilde kişileri gruplandırabiliyorsunuz. Yani aile, arkadaşlar, iş gibi gruplar yaratabiliyor ve paylaşımlarınızı isterseniz sadece seçtiğiniz gruba gösterebiliyorsunuz. Bir nevi ‘Ya patron görürse...’ ‘Aman annem bu videomu izlemesin’ gibi dertlere son verme hizmeti...
Bunun tam tersi olarak gizlilikle ilgili Google Plus’ın tuhaf bir prensibi var: Hesabı olan kullanıcıların profil bilgileri 31 Temmuz’un ardından halka açılıyor. Yani Google’a kayıtlı profiliniz herkesin erişimine açılacak ve gizlilik ayarlarıyla korunan profiller otomatik olarak silinecek. İsterseniz arama sonuçlarında görünmemek için ayarlarınızı değiştirebilirsiniz ama buna rağmen ad ve soyadınızı gizlemeniz mümkün değil.
Google Plus’ın en etkileyici ve cazip hizmetlerinden olan Hangout. 10 kişiye kadar aynı anda  görüntülü sohbet imkanı sunuyor. Yani Cincinnati’deki halanız, Trabzon’daki oğlu, Ankara’daki kuzeniniz oturma odalarınızda oturup rahat lıkla Hangout üzerinden sohbet edebilirsiniz. Google Plus çok yakında iPad ve iPhone uygulamalarını da Apple Store’a gönderecek.

Written by

0 yorum: