Mars'taki hayata yeni bir umut

Bu zamana kadar Mars ile ilgili pek çok araştırma yapıldı ve yapılıyor. Pek çok bilim adamı bu kızıl gezegende hayat olduğu ihtimaline inanırken bazıları ise bunun çok düşük bir ihtimal olacağını savunuyor.

Bu konudaki en büyük araştırmalar ise genellikle Mars yerine tan burada Dünya'da gerçekleştiriliyor. Yeni bir araştırmaya göre yerin 1.3 kilometre altında yeni bir solucan türü keşfedildi. Adının, Faust'un Mephistopheles adlı şeytanından esinlenerek verilen yeni kurtçuğun ismi Halicephalobus mephisto. Yayımlanan haberlere göre bu yeni solucan şimdiye kadar dünyanın en dibinde bulunan çok hücreli organizma.

İşte bu gerçekten yola çıkan bilim adamları bu tarz bir canlının bu kadar derinlikte Mars'ta da yaşayabileceği görüşünü savunuyor.

Araştırmacılardan Princeton Üniversitesi öğretim üyesi Tullis Onstott ve ekip arkadaşları 15 yıldır yer altını araştırıyorlar. Şu an için odak noktaları Güney Afrika'daki ultra derin madenler, ki bu derin çukurlar Dünya'nın 3 km dibine kadar iniyor.
İşte bu noktada hayatın köklerinin bizim bildiğimizden daha da derinlere uzandığını keşfeden araştırmacılarilk olarak tek hücreli organizmalar ile karşılaştılar. Bu keşifler her ne kadar çok önemli gelişmeler olsa da H. Mephisto tamamen farklı bir hikaye. Bu yeni kurtçuk sıvı dolu kayaların bulunduğu bir ortamda varlığını sürdürüyor. Onstott bu konuda şöyle diyor:

"Bu sanki küçük bir gölde katil balina bulmak gibi bir şey. İnanılmaz derecede büyük bir şey. Beslendiği bakteriden 10 milyar kat daha büyük."

İlk önce organizmanın bulunduğu bölgedeki kaya ve su kütleleri üzerinde deneyler yapan bilim adamları bu canlının yukarıda kalan madenlerden gelmediğine emin olan bilim adamları, organizma örneklerini laboratuar ortamına götürmelerin rağmen orada bile hayatlarını sürdürdüklerini belirttiler. Araştırmalar ise H. mephisto'nun yaşadığı suyun en az 2900 yıllık olduğunu gösteriyor.

İşte bu yeni buluşlar ve yerin bu kadar derinliğinde çok hücreli organizmaların bulunması Mars'ta hayat olma olasılığını arttırıyor.


Written by

0 yorum: