Son dinozorun boynuzu!

Geçerli olan teoriye göre, bir göktaşı çarpması küresel bir felakete yol açmıştı. Bu zamanda dinozorların hâlâ hayatta olup olmadığıysa tartışmalıdır.

Nitekim felaketten çok kısa bir süre önceki döneme ait fosil buluntular eksikti. Şimdi, Amerika’nın Montana eyaletinde bulunan ve bilinen en genç dinozora ait bir boynuz, bu boşluğu dolduracak nitelikte. Biological Letters dergisindeki makaleye göre boynuz fosili, K-T olarak bilinen tabakanın 13cm. kadar altında bulunmuş. Toplu ölümlerin dönemine ait olan bu tabaka aynı zamanda tebeşir devrinin de sonunu temsil eder. Bu sınırın altındaki üç metrelik alanda bugüne kadar hiçbir dinozor fosili bulunmamıştı. Bulgumuz bu üç metrelik boşluğun aslında var olmadığını kanıtlamakta.

Yale Üniversitesi bilimcileri aslında 2010 yılında, toplu ölümlerden sonraki dinozor fosillerini arıyordu. Bir rastlantı sonucunda ise bir tortul birikintisinde Seratopsian dinozorunun kahverengi boynuzunu bulmuşlar. Otçul dinozorun en ünlü temsilcisi ise kafasında çıkıntılar bulunan Triceratops’tur. Triceratops olduğu sanılan dinozorun toplu ölümlerden binlerce veya on binlerce yıl önce yaşadığı tahmin edilmekte. Fosilin kesin yaşı belirlenemese de, bulunduğu killi tabakaya eski tabakalardan kaydığı düşünülmekte. Araştırma ekibi şu sıralar sınır tabakasına yakın yerde bulunan diğer fosilleri inceliyor.

Written by

0 yorum: