Apple, Sam Amca’dan daha zengin

'ABD hükümetinin kasasından daha yüksek miktarda nakiti var'
Apple, Sam Amca’dan daha zengin


Amerika Birleşik Devletleri’de borçlanma tavanının yükseltilmesi konusunda bir türlü uzlaşma sağlanamazken, hükümetin kasasındaki nakit de gittikçe azalıyor. Kanada merkezli Financial Post gazetesinin haberine göre teknoloji devi Apple’ın kasasında ABD hükümetinin kasasında bulunandan daha yüksek miktarda nakit var


Kanada merkezli Financial Post gazetesinin “Steve Jobs Sam Amca’dan daha zengin” başlığı ile yayınladığı habere göre teknoloji devi Apple’ın kasasında ABD hükümetinin kasasındakinden daha fazla nakit bulunuyor. İktidardaki Demokratlar ile muhalefetteki Cumhuriyetçiler’in bütçe açığı 1 buçuk trilyon dolara ulaşan ABD’nin borçlanma tavanının yükseltmek

için bir türlü uzlaşmaya varamadığı bugünlerde, Hazine, Washington’un bilançosunda 73.768 milyar dolar nakit para olduğunu açıkladı. Haziran sonunda 2’nci çeyrek rakamlarını açıklayan Apple kasasında 75.768 milyar dolar nakit kaynağın bulunduğu bildirmişti.

Apple’in gücü

Financial Post haberinde, “Her ne kadar Başkan Barak Obama’nın Apple CEO’su Steve Jobs’dan borç istemesi söz konosu olmasa da, artık herkes dünyanın en büyük teknoloji firmasının, dünyanın en güçlü demokrasisinden daha fazla harcama yapabilecek durumda olduğunu biliyor” diye yazdı. Haberde, bu verilerin Meclis’in ABD’nin borçlanma tavanı konusunda gerekli adımı bir türlü atamamış olmasının hükümetin kasasında yarattığı stresin bir göstergesi olduğu yorumu yapıldı. Steve Apple geçen yıl yaptığı bir açıklamada şirketin nakit birikiminin atılan büyük adımlar sayesinde gerçekleştiğini belirtmiş ve şöyle eklemişti: “Ne nakdimizin cebimizde delik açmasına izin veriyoruz ne de aptalca satın almalar gerçekleştiriyoruz.” Strategy Analiytics tarafından dün açıklanan berilere göre global akıllı cep telefon satışları 2’nci çeyrekte yüzde 756 artışla 110 milyon adete ulaştı. Apple, Dünya’nın en büyük akıllı cep telefon satıcısı konumuna gelirken, ikinci sırayı Nokia’yı geride bırakan Samsung aldı. Apple’ın pazar payı yüzde 18.5 olurken, Samsung’un payı ise yüzde 17.5 olarak gerçekleşti. Nokia ise yüzde 15.2 pazar payında kaldı. Apple’ın şu anki piyasa değeri 363.3 milyar dolar ve sıralamada ABD’li enerji devi Exxon Mobil’den sonra dünyanın en pahalı ikinci şirketi konumunda. Cuma günü, Apple’ın liderliğini kutladığı sularda, Ticaret Bakanlığının ABD ekonomisinin hız kestiğini açıkladı.

Bakanlıktan yayınlanan verilere göre, ABD ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1.3 büyüme kaydetti. Ekonomistler, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1.8’lik bir büyüme olacağını tahmin ediyordu. Öte yandan, ABD ekonomisinin yüzde 9.2’ler seviyesinde bulunan işsizlik oranının düşürülmesi için yüzde 2.5 veya daha fazla büyümesi gerekiyor. Bakanlık ilk çeyreğe ilişkin büyüme tahminlerini de revize ederek yüzde 0.4’e çekti.

ABD borç krizinde son durum

ABD’deki borç krizine çözüm yaratmak için gerçekleştirilen görüşmelerden bir karar çıkmaması gerinliğin artmasına neden oluyor. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner tarafından sunulan plana dair Meclis’te perşembe akşamı gerçekleşmesi beklenen oylama ertelenince IMF’nin ABD’ye ikinci bir uyarı daha yaptı. IMF Başkanı Christine Lagarde, “Eğer ABD Hazine Bakanlığı’nın belirlediği 2 Ağustos tarihinden önce bir anlaşmaya ulaşılamazsa, bu muhtemelen ABD Doları’nın diğer para birimleri karşısında düşüş yaşamasına neden olur” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama ve Demokratlar, Boehner’ın planını, federal hükümetin borçlanma limitinin “iki aşamada” yükseltilmesi ve gelecek yıl başında Kongre’de bir kez daha oylama yapılmasını öngörmesi yüzünden reddediyor.

Standard & Poor’s Başkanı John Chambers, ABD’nin bütçe açığını 10 yılda 4 trilyon dolar kısmasının iyi bir başlangıç olacağını ancak ülkenin borcunun gayri safi yurtiçi hasılaya oranını istikrara kavuşturmak için yeterli olmayacağını söyledi. Chambers dolarının fırtınayı atlatacağını ve dünyanın rezerv parası olmaya devam edeceğini kaydetti.

Öte yandan Templeton Fonu’nun gelişmekte olan ülkelerdeki 30 milyar dolarlık fonunu yöneten Mark Mobius ABD doları ve Hazine kağıtlarının borçlanma tavanı anlaşmazlığı nedeniyle artık güvenli limanlar olmadıklarını söyledi. Mobius, gelişmekte olan piyasaların şu anda daha güvenli yatırımlar olduklarını vurguladı.

Written by

0 yorum: