Espri Nasıl Yapılır?

Özellikle son yıllarda teknoloji ve bilimdeki artışlara paralel insanların konuşma şekli ve konuştuğu konular da değişti.


Gelişmiş ülkelerde halk genellikle iş ve ev hayatında esprileri kullanır ve insanları mutlu eden eylemlere doğru yönelim de vardır.
Ki kısaca şunu diyelim: Günümüzdeki espri anlayışı,mizah yapabilme,karikatür ve güldürme yeteneği en önemli öne çıkma yollarından biridir.
Tabi bu toplumdan topluma,kültür ve adetlere kadar birçok kısımda değişir…

Ancak şöyle bir üniversite veya lise hayatına baktığınızda “iyi dil kullanan” yani kelime grupları iyi üreten kişiler ön plana çıkıyorlar.

Sizlere deneyimler ve gördüklerimizden sonra şu önerileri yapabiliriz:

  • Espri yaparken esprinin anlamını açıklamayın.
  • Esprili konuşurken “iğneleyici” olmayın,tabi bu yerine göre değişebilir ancak bazı kişiler bunu olumsuz algılayabilir.
  • Kendi kendinize konuşmalar yapın,tek olduğunuz bir ortamda karşınızdaki ile konuşuyormuş gibi yapın,espriler üretin ve kendi hatalarınızı bulun,zira pratik en önemli eylemlerden biridir.
  • Tartışmalara girin,tabi kavgaya varmasın,münazara şeklinde tartışmalar yapın ki değişik görüşler çıkarabilme ve iyi konuşabilme yönünüz gelişsin,çünkü espri hem beyin hem de dil hem de dili iyi kullanma becerisidir.
  • Vücut postürünüze dikkat edin,sadece diliniz oynamasın,mimikler,el ve vücut şekliniz de söylediklerinize göre durum alsın,yani tiyatrocu gibi,bu her mekanda etkileyici bir özelliktir.
  • Karşıdaki kişinin ( bayan,erkek,dinsel takınan,ağır,resmi vs.) özelliği de çok önemlidir,bu nedenle her espri her ortamda söylenmez.
  • Ailenizde veya yakın arkadaşlarınızın yanında münazaralara ve esprili konuşmalara gidin,bu sizi geliştirecektir.


güzel espri yapmak


Written by

0 yorum: